Daar waar de zon opkomt, Mpumalanga

Written by lottemagnus
09
May

De naam Mpumalanga betekent de plaats waar de zon opkomt. Voor 1995 heette deze provincie Transvaal. Na 1994 zijn veel blanke namen veranderd in namen vanuit een zwarte cultuur die een minder beladen verleden hebben. De huidige naam ‘Mpumalanga’ verwijst naar de ligging van de provincie, deze strekt zich ten oosten- daar waar de zon opkomt – van Johannesburg uit tot de grens met Mozambique. De hoofdstad van Mpumalanga is Nelspruit.

 

Vliegvelden met hopen

Mpumalanga beschikt over verschillende kleine vliegvelden. In het Krugerpark ligt Skukuza luchthaven en daarnaast beschikken diverse Safari Lodges over eigen vliegvelden, zoals Mala Mala. Mala Mala is de meest bekende en zeer dure Safari Lodge. South African Airways onderhoudt met Mala Mala een dagelijkse lijndienst. Dit gebeurt met een speciaal klein type vliegtuig, waar maar plaats is voor ongeveer 20 tot 30 mensen. Aan deze mensen hun bagage worden ook verschillende restricties gesteld: maximaal 15 kilo in zachte koffers. Gelukkig reis ik niet te zwaar, anders had ik zonder bagage kunnen vertrekken!

 

Het bekendste natuurpark en de panoramaroute

In de provincie vind je zoals in alle andere provincies weer verschillende natuurparken. Maar hier herbergt zich het meest bekende natuurpark van Zuid-Afrika. Het Nationale Krugerpark strekt zich noordwaarts van de N4 tot de grens van Zimbabwe in het noorden. Het is genoemd naar Paul Kruger die president was van de Transvaal tijdens de jaren van de Boerenoorlog en initiatiefnemer van het ontstaan van het nationale park in 1898. Door deze oorlog heeft de uiteindelijke uitvoering van de nieuwe wet vertraging opgelopen. Vanaf 1923 kwamen de eerste toeristen per trein naar Kruger vanwaar ze een safari meemaakten met professionele rangers. Vanaf 1927 was het mogelijk om per auto het park in te rijden.

De Panoramaroute rondom de dorpjes Sabie en Graskop aan de rand van de Drakensbergen vormt een tweede hoogtepunt. Het hoogveld dat zich oostwaarts uitstrekt richting Mozambique houdt langs de rand van de Drakensbergen als het ware abrupt op waardoor er diverse natuurwonderen zijn ontstaan zoals watervallen, een canyon (’s wereld derde grootste) en vergezichten. Forelvissen is ook iets zeer populair in de streek hier. De plaatsjes Dullstroom en Belfast zijn erg geliefd bij de Zuid-Afrikaanse vissers. In de glooiende heuvels, stromen rivieren en zijn dammen aangelegd waar de forelstand het uitstekend doet.

 

Rijke gronden

In Zuid-Afrika vind je veel natuurschoon en wild, maar dit is niet het enige dat dit land te bieden heeft. In Mpumalanga vind je veel metalen en mineralen. Economisch gezien ligt een aantal belangrijke kolen, antraciet en ijzerertsmijnen binnen de grenzen van de provincie, vooral rondom Middelburg, Secunda en Standerton. In Secunda vind je Sasol, de grootste olieverwerkende maatschappij in Zuid-Afrika. Sasol is vooral bekend geworden met de techniek om van steenkool olie te produceren. Een belangrijke techniek tijdens de Apartheidsjaren toen Zuid-Afrika geen olie geleverd kreeg.

Naast olie, metalen en mineralen kom je er ook wel regelmatig eens goud tegen. Het meest bekende dorpje hiervoor is Pelgrims Rest waar de goudkoorts vanaf 1880 flink heeft toegeslagen en het dorp is zo tot leven gekomen. Nu is het een goed bewaard nationaal monument waar de gebouwen nog dezelfde uitstraling hebben van toen. De goudproductie heeft er heel lang stilgelegen. Maar sinds twee jaar zijn de mijnen opnieuw open. Nieuwe technieken zorgen ervoor dat de winning van goud in deze streek weer economisch is.

Naast Pelgrims Rest is er ook Barberton. Als u vandaag binnenwandelt in Barberton ziet u een rustig dorpje met authentieke gebouwen. De geschiedenis van Barberton is ook ontstaan door het goud en zelfs met de eerste goudbeurs van Zuid-Afrika. Niet Johannesburg, maar Barberton mag deze eer op haar naam schrijven!

 

Lotte Magnus