De onbekendste provincie: Limpopo

Written by lottemagnus
09
May

Toeristen durven Limpopo weleens links te laten liggen. Maar wie dit doet heeft ongelijk! Limpopo is een aanrader op vlak van natuur en cultuur en één van mijn meest favoriete momenten op mijn rondreis. Het Welgevonden Game Reserve is een safaripark waar je de big five kunt spotten vanuit mooi gelegen lodges zonder aangevallen te worden door malariamuggen. Maar naast de privé-wildparken heb je er ook afwisselend de typische Afrikaanse cultuur en natuur. Tot 2002 werd Limpopo gewoon “de Noordelijke provincie” genoemd. Maar bij de verkiezing van de provinciale regering in februari 2002 werden er vele plaatsen van naam veranderd. Dit kan voor verwarring zorgen, sommige oude namen worden nog gebruikt voor plaatsen met een nieuwe naam. Dit kan je op de autosnelweg weleens tegenkomen. Zorg dus zeker dat je altijd beide namen bij de hand hebt, anders kan je wel eens in de war raken.

 

‘Echte’ Afrikaanse natuur

Uitgestrekte grasvelden met groepjes bomen en nog noordelijker de baobabboom domineren het landschap van deze provincie. De boerderijen vind je aan de rivieren. In deze rivieren zwemmen nog de wilde krokodillen rond terwijl de hitte tussen de bomen trilt. En oh, die zonsondergangen in Limpopo. Net uit een film, maar dan in het echt. Die zonsondergangen zouden dan ook nog eens helpen tegen stress. Geweldig toch!

Het is er overwegend droog met zomerse buien. De regenval verschilt van gebied tot gebied. De regio’s rond Waterberg en de Zoutpansbergen waar de theeplantages en regenwoud zijn voornamelijk groen. Aan de andere kant van beide bergen ligt juist een veel droger gebied. Ten noorden van de zoutpansbergen begint een droge savanne met overwegend mopanebomen en de baobabboom.

Dit is zo een typisch Afrikaans landschap, dat je het mooiste kunt zien in het Mapungubwe National Park. Hier vormt de rivier Limpopo de grens met Botswana en Zimbabwe en vormt het drielandenpunt. Sla dit zeker en vast niet over als je in Zuid-Afrika op bezoek gaat want het is gewoon prachtig om te zien!

 

Er is meer dan natuur alleen…

In deze provincie gaat het niet enkel om de natuur, maar ook om cultuur. In 1933 zijn hier vondsten gedaan die aantonen dat in de 12e en 13e eeuw de stammen hier zeer welvarend waren. Dit is waarschijnlijk gekomen door de handel met volkeren zover als Egypte en China. Er zijn gouden voorwerpen die bewijzen dat de koning van de stam een bepaalde welstand had bereikt. Hij resideerde op een heilige heuvel en het volk woonde rondom hem onder de heuvel. Als u op excursie gaat in het park kan je de verschillende verhalen van deze stammen horen. Interessant is dat een aantal stammen elkaar het ‘eigendom’ van de heuvel betwist en ze beweren allemaal de afstammeling te zijn van de bewoners van deze heuvel.

Een tweede interessant cultuurelement ligt in de Venda-cultuur. Deze stam is een volledig andere stam dan de andere Zuid-Afrikaanse stammen en kent een aantal legendes die zich rondom het meer Fundudzi afspelen. Vanuit deze legende heeft de slangendans, een typische dans voor de Venda, een belangrijke plaats binnen de cultuur gekregen. Rondom deze Venda zijn er ook een aantal grote kunstprojecten ontstaan. Het dorp Elim is waarschijnlijk het meest bekende. Hier wonen en werken kunstenaars in hun eigen huis. U kunt hen opzoeken en zien hoe de kunst tot stand komt. Het is bijzonder om rondom Elim houtbewerkers, pottenbakkers en trommelmakers aan het werk te zien, vooral omdat veel van dit soort initiatieven binnen Zuid-Afrika geen stand heeft gehouden. Elim is hierop de positieve uitzondering.

Nog één belangrijk cultureel element is de regenkoniging. De Venda-koningin die rondom Tzaneen woont, is een belangrijke autoriteit binnen de stam. Op haar schouders rust de taak van de vruchtbaarheid.

 

Lotte Magnus