Één grote stad vol goud, Gauteng

Written by lottemagnus
09
May

Tijdens mijn rondreis wou ik zeker de kleine provincie Gauteng niet overslagen. Gauteng wilt zeggen ‘plaats van goud’. Wat natuurlijk redelijk logisch is wanneer je weet dat dit gebied letterlijk rijk geworden is van goud, ontdekt in 1886 in het Witwatersrandrif. Het is dan wel de kleinste provincie van ze allemaal, maar het is wel de meest welvarende, geïndustrialiseerde en dichtbevolkte provincie van heel Zuid-Afrika. Uiteindelijk is het meer één grote stad zonder enig platteland.

Je kan de stad opdelen in drie grote delen. Johannesburg is de grootste stad, zowel van Zuid-Afrika als van het gehele continent. Als ik er rondliep deden de mijnstortplaatsen me denken aan de grote mijngeschiedenis van deze stad, maar daarnaast kom je dan ook torenhoge wolkenkrabbers tegen die me dan deden denken aan de modernisatie van de stad. Pretoria is de hoofdstad van Zuid-Afrika, beide steden zijn zo goed als verbonden door bebouwing.

 

Het goud, één zeer belangrijke factor

Ik vond de geschiedenis van het goud wel zeer interessant, daarom ben ik ook op onderzoek gegaan naar de geschiedenis van het goud. In 1886 is de enorme ‘goldrush’ begonnen bij Witwatersrand, op dit moment een gewone boerderij. Goudzoeker George Harrison was zojuist vanuit de Kaapprovincie gearriveerd om een verlaten mijn op de boerderij Witwatersrand te beheren. Zijn taak bestond eigenlijk uit het bouwen van een huis, maar in zijn vrije tijd bleef hij zoeken naar goud. In maart 1886 ontdekte hij een enorme rijke ader en liet deze vondst vastleggen in Pretoria. De ader ‘Main Reef’ bleek zo belangrijk dat binnen drie jaar aan de grens van Witwatersrand een complete stad was ontstaan. Ook steden in de West Rand zoals Roodepoort en Krugersdorp zijn vanuit deze goudkoorts ontstaan.

In de Gold Reef City, een amusementspark ten zuiden van het centrum, is het mogelijk een mijn te bezoeken. In dit themapark is niet alleen een voormalige goedzoekersdorp nagebouwd, er is een compleet pretpark bij naast diverse restaurants en winkeltjes. Zeker de moeite om eens te bezoeken.

 

De Cradle of Humankind

Andere geschiedenis van Gauteng is ook de Cradle of Humankind. Uit groot wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat wij allemaal afstammen van een kleine groep Afrikaanse mensen. Waar juist in Afrika is niet zeker, maar de streek binnen Gauteng wordt in Zuid-Afrika gezien als de geboorteplaats van de mensheid. Wat wel weer zeker si dat meer dan drie miljoen jaar geleden onze voorouders leefden in de Cradle of Humankind, gek he? Tot deze Wieg van de Mensheid worden diverse excursies gerekend, zoals de Sterkfontein Grotten en het Maropeng Bezoekerscentrum.

 

Hoogveld

Na het bezoeken van de steden, de goudgeschiedenis uit te pluizen en de Crade of Humankind te bezoeken gingen we door het Hoogveld rijden. Dit Hoogveld strekt zich als een plateau uit vanaf de Drakensbergen in Mpumalanga dat zo’n 70 kilometer westelijk parallel loopt met het Krugerpark, tot de streek rondom Johannesburg. Het Hoogveld wordt vooral gedomineerd door wuivende grasland en typisch Afrikaans bosveld met parapluvormige acaciabomen. Vooral in de streek ten noorden van Cullinan is het bosveld verrassend dichtbij de stad. Aan het westelijk gedeelte van de provincie ligt de bergketen Magaliesberg met diepe kloven, graslanden en veel vogels.

 

Lotte Magnus