Escape to South-Africa…… Met de nodige Disney referenties.

Written by lottemagnus
09
May

Dat Zuid-Afrika steeds meer toeristen aantrekt is niet meer dan logisch, in de nasleep van de economische crisis zijn we allemaal op zoek naar innerlijke rust, vreugde, avontuur, mysterie en plezier.

Steeds meer extreme sporten worden beoefend door de doorsnee man of vrouw zoals onder andere windsurfen, kiten, rock climbing,… enzovoort. We willen weg van het Belgische klimaat en weg van de sleur en het vele kijken naar de Leeuwenkoning als kind heeft ons geleerd dat het in Afrika altijd goedkomt en dat de zon er altijd schijnt.

Logisch dan toch, dat we alles hier laten vallen en voor een aantal maand naar daar gaan?

De doodgewone Belg of Nederlander krijgt er zelfs een visum in de schoot geworpen bij aankomst dat 90 dagen geldig is.

En als je na enkele uren of zelfs maar minuten nog geen kennis hebt gemaakt met de Ubuntu en door dit gebeuren niet nog langer wilt blijven, dan ben je een echte moppersmurf. Ubuntu betekent : “ik ben omdat wij zijn “, dat is nu toch pure poëzie? Het idee dat jij als mens bent wie je bent door de mensen om je heen. Het gevoel van verbondenheid, samenhorigheid en eenheid dat vanuit je navel wordt opgeroepen en tot in je tenen tintelt, dat is nog naastenliefde in zijn puurste vorm.

Als dat niet is wat je aantrekt tot dit mooie land, kan je nog steeds zoals elke doorsnee toerist een leuke safari uitzitten. Als je gids dan roept dat er een Kameelperd langsloopt heeft hij het niet over je schoonmoeder, maar over die giraffe die al een tijdje naast de jeep loopt te paraderen.

Nog steeds niet overtuigd? Wel probeer dan eens om een kwartiertje over de straat rustig rond te slenteren, binnen enkele minuten zal je 2 tot 5 uitnodigingen ontvangen om bij een echte Zuid-Afrikaanse braai aan te schuiven. De braai is de barbecue waar je je lekker vol kan proppen met boerewors, sosatie en mielies. Hierbij wordt vaak een Tjop en Dop georganiseerd. Iedereen neemt dan iets te eten (tjop) en iets te drinken (dop) mee. Het is dan ook de bedoeling dat je als buitenlander je eigen stukje vlees aanbied in ruil voor een avondje “All you can eat”. Beledig een Zuid-Afrikaan dan niet door met 1 lekkere kipfilet aan te komen want kip wordt er aanschouwd als een vegetarische maaltijd en is voor hen dus geen vlees.

Nadat jullie onderling met elkaars spraakgebrek op de Nederlandse taal hebben gespot en jullie elkaars vreemdste kunstjes van een krul in de tong tot het sperren van je blanke tenen ( zoals alleen Tarzan dat kan ) kan het zijn dat er een load shedding plaatsvind. Dit fenomeen komt overal in Zuid-Afrika voor en is hun benaming voor het uitvallen van de elektriciteit.

In Zuid-Afrika is er niet voldoende elektriciteit om iedereen tegelijk te voorzien en daarom worden delen van het land om de beurt afgesloten. NaamloosMeteen daarop zal de Zuid-Afrikaan die je in zijn huis heeft uitgenodigd de kaarsen bov
enhalen want deze zijn er onmisbaar, tenzij hij de
kaarsen al voor het vallen van de avond opscharrelt want dan heeft hij (jammer genoeg voor jou ) een ander romantische idee over de avond in het vooruitzicht met een beetje skeletklets.

De Zuid-Afrikanen zijn door de jaren heen ook steeds behendiger geworden in het telen van druiven en het produceren van wijn. Een wandeling door de wijngaarden is dus ook wel een must in dit mooie land. Of je die wijnwandeling nu maakt in de wijngaard of je een wandeling na heel veel wijn maakt, het proeven wordt dus echt wel aangeraden, het is maar op de manier waar jij de voorkeur aan geeft. De R62 is de langste wijnroute ter wereld en ligt in Zuid-Afrika.
Als het dan de eerste vrijdag van uw trip wordt en u voelt zich een beetje underdressed met uw sandalen ( Teva’s) , driekwartsbroek, East-Pack heuptasje en KBC zomerhoedje dan kan dit komen doordat er op vrijdag de dresscode casual Friday is ingeburgerd. Dan haalt elke inwoner zijn mooiste pak van onder uit de kast en dragen de vrouwen hun mooiste parel en kraalwerkjes. Schrik trouwens ook niet als je iemand ziet rondlopen in jou afgedankte kledingcontainer-kledij, want in Afrika is een gehele nieuwe kledingindustrie ontstaan waarbij de kleding die wij inzamelen er per ton verkocht wordt en dan nog eens derdehands doorverkocht wordt op de nieuwe markt. Kledij van een merk, of een mooi hemd ( eentje dat er nog knopen aan heeft ) brengt het meeste op. Lokale kleding fabrieken moeten hierdoor massaal sluiten en werknemers worden op straat gezet door de moordende concurrentie van onze afdankertjes. Toch nog even nadenken dus voor je weer een zak in die container werpt en er misschien even mee naar de lokale kringloopwinkel lopen.

2

Het bijwonen van een kerkdienst op zondag ( na het maken van je blokkiesraaisel ) de dag des Heeres zal dan ook ongetwijfeld een must zijn. Ook al ben je zelf als atheïst toch het kerkje binnengewandeld, omdat je er uiteindelijk als kind toch wel wat waarden en normen hebt meegekregen, je wandelt buiten als hernieuwd gelovige. De God waar zij over preken en zingen, echt zoals u zich het inbeeld ( Sister Act ooit gezien? ), is zo een behulpzame kerel! Geregeld komt Hij hen bezoeken in hun dromen of langs een visioen even piepen. Ongelofelijk, en wij al die jaren maar staren naar een plafond en in stilte bidden en prevelen terwijl we eigenlijk hadden moeten staan schreeuwen en zingen. Ik zou het ook wel weten moest ik Hem zijn, “ hmm vandaag naar de saaie prevelende mensjes kijken of het Afrikaanse feest op gang trekken?”. 80% Van de Zuid-Afrikanen is trouwens Christen.

Maar nu genoeg over religie, ik dwaal af.

3

Als je dan nog steeds niet weet wat je er allemaal kan doen, kan je misschien naar het dorp dat met 44 letters toch wel een heel verhaal vertelt ‘Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein’.

Op je pad naar daar zal je dan ook merken dat je allemaal vreemde planten en bloemen aantreft. Dat komt doordat Zuid-Afrika een eigen bloemenrijk heeft. Het “Cape Floral Kingdom” kent 9600 plantensoorten en maar liefst 70% vind je alleen in Zuid-Afrika. Daar heeft ons Hallerbos niet echt op van terug…

Over natuur gesproken, het is niet aangeraden om tussen augustus en maart naar de Table Bay af te zakken. De vallei rond de oh-zo-bekende Tafelberg is dan slachtoffer van de “ Kaapse dokter” wat normale mensen ook wel rukwinden tot 160 km per uur noemen.

Geloof trouwens je touroperators niet blindelings!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Kaapstad níet het punt waar de Indische en de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten. En ook niet bij Cape Point, zoals veel touroperators beweren. Rijd zo’n 250 kilometer naar het oosten, naar Cape Agulhas. Hier komen de Atlantische en Indische oceaan wél samen en dat geeft een bijzonder effect. Omdat de Atlantische Oceaan vrij koel is en de Indische Oceaan relatief warm, resulteert dit in een stormachtig klimaat met regelmatig dichte mist.

Maar ook de grootste waterval van Afrika ligt in Zuid-Afrika.

In de Drakensbergen in de provincie KwaZulu-Natal vind je de Tugela Falls. Deze waterval is niet alleen de grootste waterval van Zuid-Afrika, maar volgens de World Waterfall Database zelfs de op één-na-hoogste waterval ter wereld. De rivier stort zich vanaf een hoogte van maar liefst 948 meter in de diepte. De hoogste waterval is Angel Falls in Venezuela met 979 meter boven de zeespiegel. Echter, er wordt gefluisterd dat er een fout is gemaakt bij de meting van de twee watervallen en dat ‘onze’ Tugela Falls zich wél de grootste ter wereld mag noemen.

4

Of ben je een geboren wandelaar? Het Kruger National Park is maar liefst 352 km lang, gemiddeld 60 km breed en beslaat bijna 19.000 vierkante kilometer, daar kan je gerust eventjes rondneuzen zonder je te vervelen. Je gaat er wel best niet helemaal alleen naartoe want de kans op verdwalen is even groot als het tegenkomen van de Big 5, de leeuw, de olifant, de neushoorn, het jachtluipaard, en het wildebeest. ( het wildebeest is een soort gnoe die Mufasa omver lopen in de Leeuwenkoning).

Of bezoek het nabij liggende Mpumalanga, Mpumalanga betekent letterlijk ‘De plaats waar de zon opkomt’.Mpumalanga is de kleinste provincie van Zuid-Afrika maar het formaat wordt zonder meer gecompenseerd door de diversiteit in het landschap. Het grenst aan het bekendste wildpark van de wereld (Krugerpark), heeft overweldigende flora en fauna en het alleroudste grottensysteem. Maar liefst vier miljard jaar geleden scheidden Antarctica en Madagaskar zich vanuit de Blyde River Canyon. Er bleef een prachtig landschap achter dat niemand onberoerd laat.

Maar als je één van die adrenaline-junkende Belgen bent waar ik het daarstraks al over had is het strand van Blouberg van augustus tot april het epicentrum van de wereld voor kitesurfen. Het heeft steeds een constante windstroom en is dus perfect voor jou, jij zelfdestructieve Belg! Als je zorgt dat je om zes uur aan de klim van Lion’s Head begint, sta je met een beetje mazzel een uur later weer beneden. Maar dat is voor de vergevorderde avontuurzoekende Belg.
Als je niet één van hen bent en je gewoon een klein beetje heimwee hebt en je besluit om een avondje televisie te kijken, raden wij hun versie van Big Brother aan deze heet “Grote Broer Koekeloer” of lees je liever een boek of strip dan is Kuifje en zijn hond Spokie misschien iets voor jou! Of moet je zo nodig toch die ontzettend veel te snel platte batterij van je smartphone per se opladen? Dan heb je een wereld stekker nodig om in de muurprop te steken, jawel een muurprop is een stopcontact. Info nodig? Vooruit, nog een keertje dan… omdat deze foto zo grappig is. Maar just so you know: een inligting aftrekplek is een plaatselijk toerismebureau, en niets anders. Op de gewone aftrekplek plek langs de weg kun je, inderdaad, even stoppen. Een parkeerplaats, noemen ze het ook wel.

5 6
Zo groot als het land is, zo breed is het aanbod in accommodatie, van goedkope hostels voor de rondtrekkende backpackers tot luxe lodges in een wildpark voor mensen met een iets vollere portemonnee. Aan de andere kant heb je voor weinig geld in sommige periodes al een heel relaxed onderkomen met alles erop en eraan.
Je kunt overal wel terecht tijdens je reis door het land en dat is maar goed ook, want de afstand tussen de verschillende steden is vaak enorm. De Zuid-Afrikaanse gastvrijheid zal je ontdekken wanneer je bij een boerderij aanklopt om te vragen of je tijdelijk je tentje op zijn land mag neer planten. Op het aantal sterren moet je niet afgaan want elke eigenaar beoordeelt anders, de ene op luxe, de andere op sfeer. Er is nog steeds geen onderlinge afspraak op wat er nu eigenlijk feitelijk wel beoordeelt moet worden. Je kan dus echt de meest luxueuze appartementen en lofts met eigen zwembad en zicht op de zee boeken, maar dat is niet echt hoe ik mij de African-experience voorstel of aanraad. Wat heb je aan al die luxe in zo’n land? Dan kan je even goed in Spanje of Frankrijk gaan zitten want die vier muren waarin je verblijft blokkeren je open mind en je zicht.

7

Het is een keuze om te backpacken in Zuid-Afrika en het is misschien niet de meest voor de hand liggende manier, maar eigenlijk is het een heerlijke manier van reizen in dit prachtige land. “Het is goedkoop, je kunt zelf bepalen wanneer je ergens heen wil, of ergens langer wil blijven en je ontmoet een heleboel andere reizigers. Zuid-Afrika heeft veel meer te bieden dan alleen het mooie Kaapstad en alle andere clichés . Ga naar hostels, leer lokale helden kennen, stap uit die comfortzone! Het is zelfs mogelijk om met je tentje in de tuin van hostels te verblijven als het hele delen van een kamer je afschrikt. Conclusie: when in Africa do as the Africans do.

Natuurlijk is het ook mogelijk om mee te gaan met een vrijwilligersorganisatie en eens echt een goed doel te steunen in plaats van balpennen en buttons te kopen. Er lopen meer dan 1000 vrijwilliger projecten en jaarlijks ontvangen deze de hulp van 60.000 vrijwilligers. Of een stage is er ook altijd mogelijk! Maar onderschat het niet, dit is dan niet de luilekker vakantie die je anders zou krijgen. Als je bijvoorbeeld zou kiezen om mee te helpen in een dierenasiel, moet je oppassen op 300 honden en katten die van de straat geplukt zijn en er niet altijd al te best uitzien.

9 10

Maar ook de geschiedenis van het land is enorm kleurrijk!

In 1957 werd er een wet aangenomen waarin stond dat elk speeltje dat bedoeld was om een ‘onnatuurlijke seksuele daad mee uit te voeren’ verboden werd. Deze homo-onvriendelijke wet, die zich vooral richtte op vibrator gebruikende lesbiennes, werd gelukkig in 2007 geschrapt.

Of in Swaziland mogen vrouwen absoluut geen broeken dragen. Doen ze dat wel, dan lopen ze het risico op een straf, of de broek wordt uitgetrokken door soldaten en in stukken gescheurd.. In dit land mogen meisjes en jonge vrouwen ook niet de hand schudden van volwassen mannen. Wie betrapt wordt, betaalt een fikse boete. Eeuwenoude gebruiken in Zuid-Afrika als de lobola (bruidschat) staan op gespannen voet met moderne westerse gebruiken. Zelfs Mandela betaalde ooit nog 60 koeien voor zijn bruid… Uiteraard heb ik ook geen zin om te leuteren over de slavernij en de wetten van apartheid die ooit werden ingevoerd. Daar weten we allemaal al het fijne van en die schaamte knaagt al lang genoeg aan ons hart. Het land is op sommige punten nog niet helemaal mee met de moderne tijden, maar het is wel vooruitstrevend, zo was Zuid-Afrika het vijfde land in heel de wereld, dat het homohuwelijk toeliet. Kan je nog volgen beste Belg? Of heb ik je verloren met deze saaie maar toch niet onbelangrijke feitjes? Dan heb je enorm veel pech want hier volgen nog enkele leuke weetjes!

Zuid-Afrika is een enorme smeltkroes van culturen en religies. Het land telt maar liefst 11 officiële talen krijgt met alle nationaliteiten de prachtige naam ‘Rainbow Nation’!

Zuid-Afrika is trouwens één van de twaalf landen die drinkbaar kraanwater leveren. Het water is zo goed, dat het als derde op de wereldranglijst staat. Het kraan- en natuurlijk water kunnen soms een lichtbruine kleur hebben die veroorzaakt wordt door humuszuur. Humuszuur is onschadelijk en heeft ook geen invloed op de kwaliteit van het Zuid-Afrikaanse drinkwater. Dus als je smoesje, om niet te gaan, het onzuivere drinkwater was dan heb je er een nieuw nodig! Zuid-Afrika kent veel problemen maar de huidige generatie is goed opgeleid en staat klaar om in harmonie de uitdagingen waar het land voor staat aan te pakken. Volgens ‘Generatie 2030’ zullen blijvend hoge geboortecijfers er over 35 jaar voor zorgen dat de populatie van Zuid-Afrika verdubbelt naar twee miljard. De bevolkingsdichtheid blijft wel laag vergeleken bij West-Europa. Maar het grote verschil zal het enorme aantal kinderen in Afrika zijn. Dat zijn er nu al heel veel, maar in 2050 zal bijna een miljard Afrikanen onder de achttien jaar zijn, luidt de voorspelling.

Dat zal betekenen dat Afrika het jongste continent op aarde zal zijn : 40 procent van alle geboortes en 40 procent van alle kinderen zullen Afrikaans zijn. In 2100 ( waarschijnlijk hebben we dan allemaal ook vliegende auto’s ) zal de helft van alle kinderen in de wereld Afrikaans zijn.

’s Avonds nog zin om eventjes van het nachtleven te genieten? Dan raden we je Kaapstad aan. Uitgaan in Kaapstad staat gelijk aan een nachtelijke ronde langs alle bars op Long Street. Dit is het kloppende hart van het uitgaansleven van Kaapstad, hoewel niet iedereen het er even leuk vindt. Denk bars, happy hour, jong publiek en veel geroezemoes. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je hier ’s avonds wel je zakken goed in de gaten houdt en je misschien je telefoon gewoon lekker thuislaat. Drank is goedkoop, shooters vloeien rijkelijk, de muziek staat aan en elke bar is tot laat open. Hoewel, de meeste sluiten wel zo rond een uur of twee. Absolute must-do bars op Long Street: Beerhouse, The Dubliner, Mojito, Julep, Joburg, Fiction en The Waiting Room.

Muziek hoor je trouwens overal in Zuid-Afrika. In elke winkel, restaurant, bij mensen thuis of gewoon op straat. Muziek lijkt wel het ritme van het leven van de Zuid-Afrika te bepalen. Nelson Mandela stelde ooit dat muziek de redding van zijn volk moest zijn. Wanneer men over vrijheid en gerechtigheid zingt, zou dat het verzet tegen de Apartheid voeden. Er is echter geen sprake van dé Zuid-Afrikaanse muziek. Door alle verschillende culturen die in het land leven hoor je werkelijk van alles en nog wat. Tegenwoordig worden vaak eeuwenoude muziekstijlen van verschillende culturen gemixt met moderne geluiden. De Zuid-Afrikaanse overheid steunt en stimuleert allerlei nieuwe initiatieven. Vooral van de zwarte bevolking die zelf met labels komen.

Die Antwoord, kortom de meest bekende band van Zuid-Afrika:

ZEF betekent ‘you’re poor, but sexy’. Althans, dat is de stijl die de band Die Antwoord wil lanceren, zo valt op hun website te lezen. Kenners omschrijven muziek van de Zuid-Afrikaanse band als ‘futuristische rap’, een omschrijving waar zanger Yo-landi zich prima in kan vinden.

De leadsinger van Die Antwoord – artiestennaam Ninja– was eerder een bekende in de Zuid-Afrikaanse hiphop scene. Zijn handelsmerk waren zijn verschillende gedaantes waarin hij elke keer op het podium vercheen.

In 2010 zette Die Antwoord haar eerste echte grote stappen buiten de grenzen van Zuid-Afrika tijdens een tour door Europa, Amerika en Canada. Sindsdien is hun internationale bekendheid in rap tempo aan het groeien. Leuk detail: nadat hun eerste CD – $O$ – werd uitgebracht crashte hun website doordat de provider het aantal downloads niet aankon.

Maar goed, hopelijk heb je nu toch wel alle opties een beetje afgewogen tot je bij jouw ultieme South-African experience bent uitgekomen? Doe het op de manier die bij jou past en geniet even van het weg zijn, weg van ons grijze, koude, natte, bekrompen Belgenland en keer terug met nieuw inzicht. Met nieuwe moed, hoop en ideeën voor de toekomst, wees tolerant met een klare kijk op het leven en leer relativeren. Verdrink hier niet in spijt en stress, leer op tijd afstand nemen van wat is en neem wat tijd voor jezelf. Zoals Timon en Pumba het ons al leerden als kind : je hebt geen zorgen, zorg maar dat je geniet… Hakuna Matata!

einde

 

Longread geschreven door Lore Van Craen