Oostkaap

Written by lottemagnus
09
May

Het is de tweede grootste provincie in Zuid-Afrika en hier vind je het meest onbedorven stukje natuur in heel Zuid-Afrika. Het is vooral bekend vanwege het beroemde Addo Elephant National Park maar heeft daarnaast nog veel meer te bieden…

De provincie Oostkaap is gezegend met een enorm lange kust met een diversiteit aan landschappen. In het zuiden liggen de bossen, meer richting het oosten kun je geweldig surfen bij Cape St Francis en Jeffrey’s Bay en de Sunshine Coast heeft de meest prachtige stranden. Verder naar het noorden kom je langs de ruige Wild Coast met beukende golven, diepe kloven en verborgen watervallen. In Oostkaap liggen de steden Port Elizabeth, dat bekend staat als ‘de vriendelijke stad’ en East London, dat een toegangspoort voor de surfkust is. Voor de professionele surfers onder ons is er ook de wilde kust van Tsitsikamma National Park met rotsen en grote golven.

Vrijen tijdens het rijden is voortaan taboe in de Zuid-Afrikaanse Oostkaap. De provincie is een campagne begonnen tegen gezoen achter het stuur om het verkeer veiliger te maken. Met grote borden langs de weg worden weggebruikers van het verbod op de hoogte gebracht.

Er leven veel verschillende volken in Zuid Afrika met hun eigen culturen en religies. Een klein gedeelte van de bevolking is blank, zij overheerste in de tijd van de apartheid. Nu is er geen echte apartheid meer, maar er is nog wel een groot verschil tussen arm en rijk in dit land ook AIDS is nog steeds een groot probleem in deze gebieden. De meeste volkeren hebben eeuwenlange tradities en ook muziek en ritme speelt een grote rol in de Afrikaanse samenleving. Over het algemeen zijn de mensen vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Oost-Kaap heeft een gematigd klimaat aan de kust met temperaturen rond de 21 graden in de winter en 26 gaden Celsius in de zomer, in de bergen kan het flink regenen en tussen juni en augustus zelfs sneeuwen.

 

Eten en drinken

In Zuid Afrika is de Braai erg populair, deze BBQ met veel vlees is ook belangrijk vanwege de sociale contacten. Soms wordt er een Bring en Braai georganiseerd, waar de gasten allemaal vlees mee brengen, wat gezamenlijk wordt opgegeten.

Typisch Zuid Afrikaanse gerechten zijn:

De biltong: reepjes gedroogd vlees

Boerewors: een kruidige worst

Potjiekos: een stoofpotje gemaakt uit laagjes vlees, aardappels of rijst en verscheidene groenten en soms ook fruit. Meestal gekruid met kerrie en peper, het moet langzaam garen .

Bobotie:een ovenschotel met gehakt, gedroogde vruchten en overgoten met een mengel van ei en melk.

Frikkadels: Zuid Afrikaanse gehaktballen.

In Oostkaap wordt veel bier gedronken, zoals Castle, Lion, Ohlssons en Hansa. Er is ook een inheems bier: Maheu, gebrouwen van sorghum, dat smaakt nogal zuur en het is dik. Verder is Zuid Afrika natuurlijk bekend om zijn heerlijke wijnen.

Hand geven

Op de westerse wijze de hand schudden is ingeburgerd, en uiteraard gebruikelijk onder de blanke Afrikaners. De traditionele, extra beleefde manier van handen schudden onder zwarte Afrikanen is de rechterelleboog ondersteunen met de linkerhand. Een andere variant –met name populair onder jongemannen- is eerst een gewone hand, daarna de hand even om elkaars duim, daarna weer een normale hand. Het beste is degene wie je de hand schudt, te volgen in zijn of haar gebruik.

Geschiedenis

Deze provincie heeft een heftige geschiedenis door de bloedige oorlogen tussen de Boeren en de Xhosa en de latere gevechten tussen de Boeren en de Engelsen. Hier streden ook veel leiders tegen de apartheid, waaronder president Mbeki, Steve Biko en Nelson Mandela. De Xhosa cultuur is hier rijk vertegenwoordigd en er veel aandacht voor hun tradities

Bedelen

In alle grote steden, waar ook ter wereld, zullen bedelaars toeristen benaderen. In Zuid-Afrika kunnen ze naast geld ook vragen om zeep, pennen of snoep. Als ‘rijke’ toerist voel je je soms erg verdeeld, moet je nu wel of niet geld geven. Met het geven van geld los je het probleem niet op, maar je houdt een manier van inkomen verwerven of een alcohol of drugsverslaving in stand.

We raden je in ieder geval aan, om kinderen nooit geld te geven, geef eventueel fruit of eten. Als kinderen veel geld binnen brengen, dan zullen ouders hen niet meer naar school sturen. Op lange termijn wordt het probleem dus alleen maar groter. Voor oude en invalide mensen kun je gerust een uitzondering maken. Zij zijn echt niet in staat een inkomen te verwerven en er zijn geen goede voorzieningen zoals bij ons.

Het beste wat je kunt doen is erkende projecten steunen. Zij bieden op structurele basis hulp. Je geld komt zo veel efficiënter terecht.

 

Lore Van Craen