Texas, Las Vegas en jenever: allemaal te vinden in the North-West

Written by lottemagnus
09
May

De North-West bestaat nog niet heel lang. Met zijn 22-jarig bestaan heeft het wel heel wat aan te bieden om te bezichtigen. Boven de North-West vind je Botswana, links Nothern Cape, eronder de Free State, rechts Limpopo en daartussen Gauteng. Tussen North-West en Gauteng is een natuurlijke grens: het Magaliesgebergte.

 

Mafikeng is de hoofdstad van deze provincie. Het is een stad die op zijn eigen tempo en eigen ritme leeft met zo een 290 000 inwoners. Het is een stad met een rijke historie. Sinds de Apartheid in 1994 bestaat de stad, net zoals de provincie. Ervoor waren dit twee steden die dan zijn samengevoegd tot één grote stad.

 

North-West bestaat grotendeels uit landbouw. De teelt van maïs, chili, tabak, zonnebloemen en zoete aardappel draait er op volle toeren. Het is ook één van de belangrijkste provincies voor Zuid-Afrika op vlak van landbouw. 20% van de provincie zijn landbouwers en 65% leeft direct of indirect van de landbouw. Naast het telen van groenten, bloemen en tabak is de provincie ook één van de grootste platinavoorzieners in de wereld. In het gebied tussen Brits en Rustenburg wordt het overgrote deel van de wereld platina voorraaad geproduceerd. Rondon Vryburg voelde ik me even in Texas. Door de hoeveelheid veetelers en vee dat ik daar tegen kwam. Kon ik even niet geloven dat ik in Afrika was.

 

Las Vegas kwam ik ook even tegen in North-West. De stad Sun City is de Zuid-Afrikaanse “Las Vegas”. Hier kan je je volledig laten gaan, maar achter dit vermaakcentrum vind je ook het Pilanesberg National Park terug. Hier leeft de Big Five in een mooie natuur: de buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant. In het Pilanesberg national park mag je vrij rondrijden en je eigen safari doen. Wat dan weer niet mag bij het Madikwe Game Reserve, een natuurpark van maar liefst 75 000 hectaren. Het is een combinatie van bos en Kalahari-ondergrond (zanderig met minder begroeing).

 

In dorpjes zoals Groot Marico zie je de mensen op staat de vers geoogste chili’s pellen. In dit dorp woont ook de zeer bekende Piet Mampoer. Mampoer is een Zuid-Afrikaanse jenever. Ik zou het nu niet direct met onze jenever gaan vergelijken. Zo vind je rond de flessen ook “hakjesdraad” terug. Zeer eigenaardig, maar het proberen waard! Zie wel waar je deze koopt, want slecht gebrouwde Mampoer kan giftig zijn. Drink er ook niet te veel van, want zwaar kan je dit drankje wel noemen met zijn bijna 50% alcohol. Ik heb er een klein beetje van geproefd en ik ben er nog! Dus sla het zeker niet over, het is een ervaring.

 

De provincie is ook nog eens opdeelbaar in 4. Het onderste gedeelte ‘Southern Region’ hier zijn twee grote steden terug te vinden Klerksdorp en Potchefstroom. Potchefstroom is een universiteitsstad met vele nationale monumenten en musea. Dicht tegen de stad is het Dome Bergland Natuurpark hier kan je het avontuur en de buitensport gaan vinden. Het park is een overblijfsel van een meteorietkrater.

 

Links boven de Southern Region vinden we ‘Bophirima’ terug. De grootste stad hier terug te vinden is Vryburg, het texas van Zuid-Afrika. In deze provincie komt u maar één iets tegen, graslanden met grote kuddes vee. Maar elk jaar kan je hier ook naar het veefestival gaan, klinkt dat niet geweldig?

 

Naast Bophirima ligt ‘Central Region’. In deze regio woont vooral de Tswana-stam, levend van de landbouw. Het is de regio met de hoofdstad in, maar naast deze hoofdstad bestaat de regio vooral uit natuur en landbouw. Je vindt hier de twee grote wildparken terug en ook het grooste deel van de maisvelden, chilivelden…

 

Lotte Magnus